sobota, 2 kwietnia 2016

Eliza Mórawska - O jabłkach - recenzja



Wspomnienia bywają utkane z kolorów, kształtów, aromatów i ulubionych smaków. Smażenie racuchów w towarzystwie babci lub mamy budzi po latach miłe wzruszenie. Ubijanie jajek na puszystą pianę do biszkoptów, przecieranie jabłek dla dzieci, obieranie ich ze skórki, pozbawianie ogryzków, krojenie, smażenie, gotowanie... to nie mechaniczne czynności, ale kwintesencja codziennego życia. 

O jabłkach - recenzja - kocie lektury
Książka O jabłkach Elizy Mórawskiej (autorki popularnego bloga White Plate) to zaproszenie do zgłębienia kilku rodzinnych historii w cudownej oprawie kulinarnej i graficznej. Przepisy zostały posegregowane i podzielone na trzy kategorie: śniadania, obiady i kolacje, desery. Każda z nich zawiera mnóstwo pomysłów na pyszne i aromatyczne potrawy i przekąski z użyciem jabłek. Poszczególne przepisy są pięknie zilustrowane oraz solidnie opracowane. Podążanie za wskazówkami autorki, pieczenie, smażenie i zapiekanie to prawdziwa przyjemność. W książce dominują proste, rustykalne potrawy. Nawet najbardziej wyszukane z nich nie wymagają wysokich kompetencji kulinarnych ani specjalistycznych akcesoriów kuchennych. Smak, który można uzyskać piekąc biszkopt z jabłkami, albo apple pie jest wyjątkowy. Rustykalna oprawa zdjęciowa, pięknie dopracowana typografia i układ graficzny tylko zaostrzają apetyt i ułatwiają korzystanie z przepisów. Trudno wyobrazić sobie lepsze wydanie, niż to, z którym mamy do czynienia. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Full Meal, które jest również wydawcą inspirującego magazynu USTA


O jabłkach - recenzja Kocie Lektury
 

Publikacja O jabłkach wnosi do domu czytelnika znacznie więcej, niż 40 świetnych przepisów kulinarnych. Lekturze towarzyszy ogromna ciekawość i autorefleksja. Czytając o dzieciństwie autorki, trudno nie podążać myślami za własnymi wspomnieniami, przywołując ciepłe historie rodzinne i obrazy wakacji na wsi, zdartych kolan, sukienki zaczepionej o jeżynowe krzewy i kostek poparzonych pokrzywami. 


Kolejne strony to następne przepisy i opowieści: o pracy, codziennym życiu i miłości. Każdej z historii towarzyszy wspomnienie smaków i zapachów, które roztaczały się w domu, sklepie i ogrodzie. Lektura tej książki jest prawdziwą ucztą dla zmysłów i ogromną inspiracją kulinarną. Jest również zachętą do celebrowania momentów spędzanych w gronie najbliższych oraz do czerpania radości z najprostszych czynności, jak choćby wspólne krojenie jabłek na kompot. Po latach właśnie to zostanie z nami na dłużej – wspomnienie smaku, uścisku dłoni i ciepłego uśmiechu.  


Ocena: 10/10
Autorka: Eliza Mórawska
Tytuł: O jabłkach
Zdjęcia: Krzysztof Kozanowski
Wydawnictwo: Full Meal
Liczba stron: 144